Is elke vloer geschikt voor vloerverwarming?

4 Februari, 2020, in Tips jeroen

Is elke vloer geschikt voor vloerverwarming?Merk je ook dat het lastig is om een vloer te kiezen in combinatie met vloerwarming? Tegenwoordig kamt iedereen met dit probleem. De juiste vloer kiezen in combinatie met vloerverwarming roept veel vragen op en iedereen heeft een andere mening. Veel adviezen die worden gegeven zijn  vaak op de verkoop gericht en niet altijd waar. In deze blog geven wij je tips voor het kiezen van juiste vloer zodat je nooit meer kouden voeten hebt!
Waar moet je op letten tijdens het kopen van een vloer in combinatie met vloerverwarming?
In bijna alle nieuwe huizen ligt tegenwoordig vloerverwarming. De volgende stap is het kiezen van een mooie vloer zoals laminaat, pvc of een houten vloer. Maar kan je eigenlijk wel alle vloeren combineren met vloerverwarming? En waar moet je dan op letten? Hieronder geven wij je tips:

Tip 1: Let op of de vloer vloerverwarmingproof is
Allereerst is het belangrijk om bij de aankoop van je vloer te letten op de afbeelding hieronder. Deze afbeelding geeft aan dat de warmte kan opstijgen en dus niet wordt tegengehouden door de vloer.
 

Tip 2: Kijk wat de voorwaarden zijn bij de aanschaf van een vloer en vloerverwarming
Wil je een mooie vloer en warme voeten? Dat kan! Let wel op de voorwaarden bij het kiezen van de juiste vloerbedekking om te kijken of het verwarmingsproces niet wordt vertraagd.

Voorwaarden vloerverwarming of verkoeling en laminaat
Laminaat is gelukkig een vloerbedekking die wél geschikt is voor vloerverwarming. Maar houdt wel rekening met de isolatiewaarde want dit kan er voor zorgen dat de warmte deels wordt tegengehouden. Houdt tenslotte reking met de werking van het materiaal. Niet elk merk is geschikt dus vraag om advies in de winkel.
Het wordt nu ook steeds populairder om met vloerverwarming ook te verkoelen. Dit is geen probleem omdat het in principe hetzelfde werkt als verwarmen. Het enige verschil is dat er koud water in plaats van warm water door de vloerverwarmingsbuizen loopt.

Voorwaarden vloerverwarming en houtenvloer
Wil je toch het liefst een mooie houtenvloer? Dit kan ook als je vloerverwarming hebt. Het grootste tegenargument wat wordt gebruikt is dat hout van nature krimpt of uitzet met temperatuurverschillen. Met enige controle over de luchtvochtigheid in uw woning kan een houten vloer goed worden toegepast. Koop bijvoorbeeld een hygrometer zodat je dit kunt volgen.

Voorwaarden vloerverwarming en een pvc vloer
Er zijn vele pvc vloer systemen met elk z'n eigen manier van leggen. De meeste pvc vloeren zijn geschikt om te plaatsen in combinatie met vloerverwarming omdat deze een geringe isolatiewaarde hebben. Dit betekent dat de warmte niet wordt tegengehouden en daardoor heerlijk kan genieten van een warme vloer onder je voeten!

Tip 3: Geloof niet alles wat er wordt gezegd
Tenslotte zijn er tegenwoordig veel twijfels rondom de vloeren in combinatie met vloerverwarming. Er gaan geruchten dat je alleen PVC-vloeren kan leggen op vloerverwarming en bijvoorbeeld geen houtenvloeren of laminaat. Gelukkig is dit niet altijd waar. Wel is het zo dat men deze verhalen gelooft en dat ze genoodzaakt zijn om een PVC-vloer te kopen en dit is vaak onnodig veel duurder.

Ons advies: elk huis is anders en elke vloer is anders dus laat je goed adviseren in een winkel met veel kennis over vloeren want elke situatie is verschillend!