Welke houtsoort patronen zijn te zien in laminaat?

30 September, 2016, in Eigenschappen - Laminaat jeroen

Welke houtsoort patronen zijn te zien in laminaat?

De planken van een houten vloer zijn afkomstig van een bepaalde boom, maar ook vrijwel alle laminaatvloeren hebben een patroon van een bepaalde boom op de plank. Welke boomsoorten zijn er voor vloeren en welke worden voornamelijk gebruikt?

 

Houtsoorten

 

Er zijn natuurlijk heel erg veel houtsoorten maar niet allen worden gebruikt als plank voor een houten vloer of als patroon in laminaat. In geval van een houten vloer wordt er gekeken naar de sterkte van het hout. Omdat laminaat een kunstmatig product is, maakt de sterkte van het hout niet uit. Het mooie hiervan is dat alle houtsoorten als print te gebruiken zijn voor laminaat. De meest voorkomende soorten houtpatronen zie je hieronder.

 


Eik


Veruit het meest voorkomende patroon is die van de eik; De sterke en grote boom die in Europa en Noord-Amerika veel voorkomt. De eiken plank is te herkennen aan de golvende groeiringen die zorgen voor levendigheid en kleurcontrast op de plank. Er worden ontzettend veel verschillende dessins gemaakt van het eiken patroon. Ze zijn te vinden met barsten en knoesten maar ook zonder deze details en in kleuren uiteenlopend tussen wit, grijs, bruin en zwart en is daarom in elk design toe te passen.


Eik


Den en hemlock


Naast een eiken plank wordt het patroon van de den ook regelmatig gebruikt op laminaatplanken.  De den is een boom uit de naaldhoutsoort. Dit zijn lange bomen die vooral voorkomen in koude gebieden. Het patroon is te herkennen door lange groeiringen gecombineerd met knoesten en barsten.

De hemlock is een andere naaldhoutboom waarvan het patroon voorkomt in de Your floor collectie. Het patroon van de hemlock kenmerkt zich ook door lange groeiringen, knoesten en barsten.


Den

HemlockGrenen, vuren en es

Grenen en vuren planken zijn nog twee andere plankpatronen uit de naaldhout familie die te zien zijn in laminaatplanken. Zowel een grenen als een vuren patroon is te herkennen aan rode groeiringen, waardoor het oogt als een patroon van een vlam.

Een plank die ook groeiringen in vlammenvorm heeft is de es. De es plank is in principe oranje gekleurd.


Grenen

EsTeak en merbau


De teak en de merbau zijn beiden bomen die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komen, maar tegenwoordig beter bekend staan als tropische houtsoorten. Beide houtsoorten zijn erg sterk en worden voor tal van oplossingen gebruikt. In laminaat herken je de teak en de merbau door lange rechte draden en kleine golven in de ringen. De teak is vaak donkerbruin en de merbau is altijd een donkerrode plank.


Teak

MerbauWengé


Erg herkenbaar is wengé laminaat. De plank is altijd donkerbruin en heeft lange rechte draden. De wengéboom is afkomstig uit Afrika. Wengé vloeren worden voornamelijk gebruikt in dessins waar buitenlandse invloeden terug komen.


WengéBeuk en kers


De beuk en de kers worden in laminaat gebruikt om brede ronde groeiringen over de gehele lengte van de plank te laten zien . Evenals de kers is de beuk vrijwel altijd een beetje roze van kleur.


Beuk

KersKastanje


De kastanje plank is vaak donkerbruin en oogt robuust. Het kan noten, barsten en houtwormgaten in het patroon bevatten. Een kastanje vloer is goed te gebruiken in een klassiek of industrieel design.


KastanjeHickory


Een andere plank die ook vaak donkerbruin is, is die van de hickory; Een lange, dunne en sterke boom die vooral voorkomt in Noord-Amerika. Uit dezelfde boomfamilie komt ook de walnoot. Op laminaat worden de patronen van beide boomsoorten vooral gebruikt voor planken die smal zijn in de breedte en van 10mm dikte.
Beide planken hebben lange groeiringen met hier en daar een knoest. De hickory is vaak donkerbruin, oogt robuust en wordt vaak een hand geschraapt patroon meegegeven.


Hickory
Welke houtsoort past bij jou?


Zoals gezegd is de eik het meest gebruikte soort. De eik is als het ware de Usain Bolt onder de vloeren. Trots en geen andere houtsoort zal evenveel gebruikt worden. Wil dat zeggen dat je altijd eik moet kiezen? Nee, vloeren zijn smaakgevoelig en moeten in het design van het meubilair en de wanden passen. Dat er meer keus is dan alleen eik is om deze reden alleen maar mooi!


Bewaren