Acclimatiseren van de vloer. Wel of niet doen?

21 November, 2016, in Tips - Eigenschappen - Laminaat - PVC - Lamelparket jeroen

Acclimatiseren van de vloer. Wel of niet doen?

Alle soorten vloeren werken een beetje. Dit houdt in dat ze bij verandering van het klimaat in de ruimte waarin het ligt een beetje uit zet of krimpt. Dit hoeft niet erg te zijn want er zijn een aantal must-do's om hier goed mee om te gaan, zoals een klein afstandje tussen de muur en de vloer open te houden. Een andere must-do is om de vloer te laten acclimatiseren aan de ruimte waarin het ligt. Lees in deze blog hoe je jouw soort vloer kan laten acclimatiseren.

Laminaat


Laminaat is relatief een jong product. De kwaliteit er van heeft door de jaren heen een dusdanige ontwikkeling meegemaakt dat laminaat na het leggen lang mee kan. Om dit resultaat te behalen moet je de vloer laten acclimatiseren. Doe je dat niet, dan kan de vloer bol gaan staan of sluiten de planken niet meer goed op elkaar aan. Vooral in de wintermaanden, wanneer de temperatuur in winkels kan verschillen van de temperatuur in de ruimte waarin de vloer komt te liggen is het belang hiervan extra groot.



Duur acclimatiseren:    48 uur
Hoe:    Zet de pakken in gesloten verpakking in de ruimte waarin het komt te liggen.
Temperatuur: 15 - 23 graden C.
Luchtvochtigheid: 50 - 60 %


Lamelparket


Lamelparket bestaat uit hout. Ondanks dat het veelal is bewerkt met lak of olie gaat het werken op basis van de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Lamelparket moet dus ook acclimaiseren. Doe je dat niet, dan kunnen er kieren ontstaan. Dit hoeft niet zo lang als bij massief houten vloeren, dat wel ruim een week moet acclimatiseren. Let er op dat je de pakken niet in de zon zet. Zet ze daarom niet onder een raam.



Duur acclimatiseren:    48 uur
Hoe:    Zet de pakken in gesloten verpakking in de ruimte waarin het komt te liggen. Zet de pakken niet in het zonlicht.
Temperatuur: 16 - 28 graden C.
Luchtvochtigheid: 40 - 65 %



Kurkvloeren


Net als lamelparket zijn kurkvloeren natuurlijke producten en net als hout werkt kurk ook. De temperatuur en de luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de vloer kan gaan uitzetten of krimpen. Laat de vloer daarom acclimatiseren en leg de pakken op een plek buiten zonlicht.



Duur acclimatiseren:    48 uur
Hoe: Zet de pakken in gesloten verpakking in de ruimte waarin het komt te liggen. Zet de pakken niet in het zonlicht.
Temperatuur:    18 - 28 graden C.
Luchtvochtigheid:    35 - 65 %



PVC vloeren


PVC vloeren zijn 100% kunstmatige producten. Je zou dan kunnen denken dat de natuurlijke werkingen die bij hout en kurk van toepassing zijn, niet van toepassing zijn op PVC vloeren. Ook PVC werken echter. Daarom is het noodzakelijk dat ook PVC vloeren acclimatiseren. Heb je een PVC klikvloer en gebruik je geen ondervloer? Leg dan altijd wel een dampfolie onder de delen. Hiermee voorkom je eventueel dat de vloer vochtig wordt.



Duur acclimatiseren:    48 uur
Hoe:    Zet de pakken in gesloten verpakking in de ruimte waarin het komt te liggen. Indien er vloerverwarming is, zorg dat deze 24 uur voor en na het leggen uit staat.
Temperatuur: 18 - 25 graden C.
Lcuhtvochtigheid: 30 - 65 %