Hoe onderhoud je een houten vloer?

7 September, 2016, in Tips - Lamelparket - Hout jeroen

Hoe onderhoud je een houten vloer?

Een parket vloer is bijzonder mooi en moet dat zo lang mogelijk blijven. En dat kan! Ook als de vloer er doorgeleefd uit begint te zien. Dat hoort immers. Hout leeft namelijk. En net als alles wat leeft moet het goed onderhouden worden om de levensduur te verlengen. Hoe onderhoudt je een houten - of lamelparket vloer?

Hout reageert

Bij hout wordt meer onderhoud gevraagd dan bij laminaat of een PVC vloer. Hout is een natuurproduct en reageert daardoor meer op omstandigheden uit de natuur. Denk aan:

  • Luchtvochtigheid. Door luchtvochtigheid is er kans op kiervorming, scheuren of splinters, met name 's winters. Dit kan gebeuren bij een luchtvochtigheidsgraad van 40%. Ideaal daarom is een luchtvochtigheidsgraad tussen 40% - 65%;
  • Zonlicht. Hout heeft licht nodig. Je zal merken dat de vloer onder een kleed een beetje zal verkleuren. Daarom wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd het meubilair her in te richten.

Los hiervan vraagt een houten vloer voornamelijk om meer onderhoud omdat er een beschermend laagje van olie over de plank zit. Deze houdt de plank enigszins vochtig. Dit laagje slijt er door het verkeer over de vloer echter langzaam af en moet dus een beetje geholpen worden.

Onderhouden van de houten vloer

Het onderhouden van de vloer bestaat uit 2 onderdelen.

  1. Voorkomen van schade
  2. Het schoonmaken

  3. Het in de olie zetten van de vloer


Voorkomen is beter dan genezen

Schade, zoals krassen of strepen op de houten vloer doen pijn! Niet bij de vloer maar bij de eigenaar. Daarom heb ik een lijst opgesteld met maatregelen die je kunt nemen:
  • Grove vuiltjes kunnen krassen veroorzaken en vuil is dan ook de voornaamste oorzaak van slijtage. Regelmatig stofzuigen en/of bezemen voorkomen vuiltjes;

  • Een goede deurmat, zowel buiten als binnen voorkomt dat vuil van buitenaf überhaupt de vloer bereikt;

  • Viltglijders onder meubels voorkomen dat de meubels krassen of strepen achterlaten;

  • Eerder raadde ik aan om het meubilair zo nu en dan te verplaatsen i.v.m. licht inval. Let op dat tijdens het verplaatsen van de meubels deze worden opgetild, zodat zij niet over de vloer schuiven.

  • Zodra er water of andere vloeistoffen op de vloer komen is het aan te raden deze onmiddelijk te verwijderen zodat vlekken worden voorkomen.


Schoonmaken

Wie een houten vloer heeft moet ook speciale zeep voor houten vloeren in huis hebben. Bij laminaatOutlet raden wij zeep van het merk WOCA aan. In deze zeep zit al een klein beetje olie, waardoor de vloer over het algemeen beter geolied is en waardoor ook minder vaak de vloer grondig geolied hoeft te worden. De zeep is te verkrijgen in twee varianten: Wit of naturel. Welke de juiste is afhankelijk van de kleur van de vloer. Wit voor lichte vloer en naturel voor naturel gekleurde of meer donkere vloeren.

Indien gebruik wordt gemaakt van WOCA geoliede vloeren is de eerste maand nadat de vloer is gelegd, wekelijks schoonmaken verreist. Na de eerste maand kan dat naar behoefte. Het schoonmaken kan met een nagenoeg droge dweil en 2 emmers water: Eén voor schoon water en de ander om het water in uit te spoelen. Als de dweil te nat is en de vloer daardoor te nat wordt kan de vloer gaan uitzetten.
In de emmer met schoon water gebruik je warm water en een beetje zeep van WOCA. De ideale verhouding zeep t.o.v. water is ongeveer 125 ml zeep bij 5 liter water.


Ziet de vloer er schraal uit of is deze moeilijk schoon te krijgen, dan is een intensievere schoonmaak verreist. Ik beveel aan om dit door een specialist te laten doen of in ieder geval contact op te nemen met uw dealer.

In de olie

Een houten vloer moet enigszins vochtig gehouden worden. Dit wordt gedaan door olie dat in de poriën van het hout trekt. Hierdoor behoudt het hout tevens langer zijn gloed en natuurlijke kleur. Slijtage tast de oorspronkelijke olielaag aan en is dus onontkombaar aangezien over elke vloer dagelijks verkeer is. Door de vloer schoon te maken met WOCA zeep wordt de vloer al regelmatig voorzien van een beetje olie. Daarom hoeft bij een goed onderhouden vloer maar eenmaal per jaar het hout in de olie gezet te worden.
Is het zover en ga je het hout in de olie zetten, raad ik aan WOCA maintenance olie te gebruiken.

Onderneem de volgende stappen indien gebruik wordt gemaakt van WOCA geoliede vloeren

Allereerst moet de vloer normaal schoongemaakt worden volgens bovenstaande werkwijze. Zorg ervoor dat de vloer weer helemaal droog is.

Masseer het olie met een doek, een pad, sproeiflacon of een verfroller dun en in de richting van de houtnerg. Ruwe oppervlakten kunnen beter met een dweil of een mop i.p.v. een doek gedaan worden. Indien er opgehoopte olie ontstaat kan dat uitgesmeerd worden met een kwast. Belangrijk is om de vloer direct droog te wrijven met een katoenen doek of droge dweil. Behandel daarom ongeveer 10m² per keer.

Nadat de gehele vloer behandeld is het aan te raden om het hout 2 uur te laten drogen alvorens weer te betreden en 24 uur niet in aanraking met water te laten komen. Let er op dat als er gebruik wordt gemaakt van de katoenen doek dat deze achteraf goed schoon gemaakt moet worden of veilig worden weg gegooid i.v.m. ontbrandingsgevaar.

Op film

De hierboven genoemde uitleg wordt kort en duidelijk uitgelegd in onderstaande vlog van WOCA.