Een PVC vloer, wat is dat?

31 Augustus, 2016, in Eigenschappen - PVC jeroen

Een PVC vloer, wat is dat?

Iedereen weet wat laminaat is. Iedereen weet hoe tapijt en tegels eruit zien. Minder bekend is de PVC vloer. Niet iedereen is nog bekend met deze toch wel wat vreemde naam voor een vloer. PVC kan wel een hele handige vloer zijn.. Goed om daarom tijd te nemen om uit te leggen wat een PVC vloer is.

Materiaal

Het volledige woord voor PVC is polyvinylchloride. Er zullen er weinig zijn die bij het horen van deze niet zo tropische benaming meteen zo'n vloer willen hebben maar er valt wel al een beetje uit op te maken dat PVC niet uit laminaat of hout, maar uit kunstof bestaat. En dat kan in sommige gevallen best handig zijn. Neem bijvoorbeeld een vochtige plek zoals de badkamer. Kunstof is veel resistenter tegen vocht dan bijvoorbeeld laminaat.

Verschillende soorten PVC vloeren

Om nog meer eigenschappen van PVC vloeren te ontdekken is het heel belangrijk om te begrijpen dat er vele soorten PVC vloeren zijn en dat deze verschillende eigenschappen hebben. Verschillende soorten PVC vloeren zijn plak PVC, PVC vloeren die gelijmd moeten worden, klik PVC, homogeen PVC en nieuw is de 'Loose Lay' PVC vloer. Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen gaande en zullen binnenkort de termen WPC - en LVT vloeren ook steeds vaker te horen zijn.
Bij LaminaatOutlet verkopen wij alleen de PVC vloer met een HDF-click systeem. Wij verkopen alleen deze soort PVC vloer omdat vergeleken de andere soorten deze vloer in de meeste gevallen is toe te passen. Het vervolg van dit artikel heeft dan ook alleen betrekking op dit type vloer.

HDF-click

Eigenschappen van de HDF-Click PVC vloer

 • Zoals boven genoemd is de PVC vloer goed bestendig tegen vocht;
 • Een PVC vloer is dun en buigzaam. Het wordt vaak verkocht als strook, maar kan ook worden verkocht in andere vormen zoals een tegel;
 • Doordat het zo dun is, is de PVC vloer erg geschikt voor vloerverwarming. Desondanks mag het niet te warm worden. Het is niet aan te raden om PVC te leggen in een kamer waar veel inval van zonlicht is;
 • PVC vloeren zijn net als laminaat te koop in veel verschillende dessins. De look in de kamer is daarom niet veel anders dan bij laminaat;
 • Het kliksysteem is van hard materiaal (HDF);
 • Een ondervloer is niet nodig wanneer de basisvloer 100% egaal is. Anders kan er goed een ondervloer worden gebruikt;
 • Oneffenheden onder de vloer zullen zichtbaar worden;
 • Het geluid van lopen, waarneembaar in jouw eigen omgeving wordt beter gedempt dan bijvoorbeeld laminaat;
 • PVC vloeren zijn over het algemeen prijziger dan laminaat;
 • PVC vloeren zijn net zo makkelijk te onderhouden als laminaat vloeren;
 • De PVC vloer is een duurzaam product en kan zelfs gerecycled worden.

Klopt het dat PVC HDF-click niet uitzet?

Hierboven heb je kunnen lezen dat het kliksysteem van HDF is en dat wordt afgeraden om de vloer in ruimtes met veel zonlicht te plaatsen. Wat er namelijk gebeurd met een PVC vloer die blootgesteld wordt aan te veel zonlicht/warmte is dat deze gaat uitzetten. Een PVC vloer kan dus wel degelijk uitzetten. Een HDF-click systeem voorkomt dat de onderlinge gedeeltes los laten. Je kan je voorstellen dat een klik systeem van kunstof buigzamer is en daardoor makkelijker los laat dat een klik systeem van hard materiaal als HDF.

Is een PVC vloer handig voor mij?

In principe heeft ieder huis vochtige ruimtes zoals een keuken en een badkamer. In deze ruimtes zijn PVC vloeren boven laminaat aan te raden. Maar ook voor de andere kamers kan er bewust voor PVC vloeren worden gekozen, bijvoorbeeld wanneer je vloerverwarming gaat toepassen.

PVC vloer in de woonkamerWoonkamer PVC

PVC vloer in de badkamerBadkamer PVCPVC vloeren komen steeds vaker voor

De vraag naar PVC vloeren is in de laatste 10 jaar ontzettend gestegen. dit komt mede doordat het product relatief nieuw is.. Men leert daarom beetje bij beetje kennis te maken met de voordelen van een PVC vloer. Het aanbod in PVC blijft groeien en de grootste merken hebben ondertussen ook bij ons in de showroom hun collecties PVC HDF-click vloeren staan. Bekijk deze hier.


BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren