5 verschillende uitstralingen van een houten vloer

17 Februari, 2017, in Eigenschappen - Lamelparket - Hout jeroen

5 verschillende uitstralingen van een houten vloer

Het is je vast al wel opgevallen dat een houten vloer in de winkel vaak voorzien is van termen als 'geborsteld' of 'geolied'. Met een houten vloer is enorm veel mogelijk. Er zijn veel verschillende soorten uitstralingen en afwerkingen aan te brengen aan een houten vloer, waardoor de vloer kan worden verouderd of lichter of donkerder gemaakt kan worden. In deze blog leer je er meer over zodat je zelf gemakkelijker een keuze kan maken.

Verouderen van de vloer

Een houten vloer die al meerdere decennia wordt gebruikt vertoont sporen van gebruik. Zachte houtdelen slijten weg, evenals plekken waar veel beweging over is geweest. Oude vloeren creeëren een authentieke sfeer. Beter gezegd; oude huizen hebben een oude of verouderde vloer nodig. De volgende technieken zorgen voor een verouderde vloer.

Handgeschraapte vloeren

Wie een authentiek houten vloer wil, kan kijken naar handgeschraapte vloeren. Dit zijn vloeren die d.m.v. van een schulp worden bewerkt. Hierdoor verliest de vloer zijn strakheid, waardoor hij ruiger wordt en mooie sierlijke 'gebruikerssporen' heeft aan het oppervlak. Het handschrapen is een arbeidsintensief proces.

Geborstelde vloeren

Een andere verouderingstechniek is het borstelen van de vloer. In tegenstelling tot het handschrapen wordt deze techniek door een machine uitgevoerd. Doordat er een grote borstel over de plank gaat worden de zacht houten delen aan het oppervlak van de plank weggesleten. Ook hierdoor wordt de vloer ruiger.

Geborstelde houten vloer


Gerookte vloeren


Een gerookte vloer wordt ook als het ware verouderd. Het roken van de vloer zorgt er namelijk voor dat sommige delen van de plank donkerder of grijzer worden dan andere stukken van de plank. Door de plank vervolgens te behandelen met een olie kleuren de gerookte delen donkerbruin. Het roken van een vloer kan alleen bij planken van de Europese of Amerikaanse eik. Deze eiksoorten bevatten namelijk een stofdeel dat verkleurt bij het rookproces.

Gerookte houten vloer


Afwerking van de houten vloer

Het afwerken van de houten vloer is erg belangrijk om de vloer te bschermen tegen invloeden die door normaal gebruik plaats vinden op de vloer. Daarnaast wordt d.m.v. de afwerking een kleur toegevoegd aan het oppervlak. Afwerken wordt vaak dan ook toegepast na voorgaande handelingen.

Geoliede vloeren

Eén van de meest voorkomende afwerkingen is dat het oppervlak van de houten vloer wordt geolied. Door de vloer te oliën krijgt het oppervlak een extra beschermlaag. Vocht en vuil wordt beter geweerd nadat een vloer geolied is. Echter zorgt een geoliede vloer ook voor een ander uiterlijk. De extra olie laag zorgt ervoor dat de vloer matter oogt en een tijdloze uitstraling krijgt.
Daarnaast kunnen kleurpigmenten aan de olie worden toegevoegd waardoor een bepaalde kleur aan de vloer wordt gegeven. Daarin zijn veel verschillende opties. Om de natuurlijke kleur van hout te behouden worden vloeren geolied met naturel kleuren. Ook donkere vloeren worden geolied met naturel kleuren. Om de vloer witter te maken wordt een vloer wit geolied. Om een vloer nog witter te maken wordt een whitwash olie toegepast.

Gelakte vloeren

Ook door de vloer te lakken kan een matte uitstraling worden gegeven aan de vloer, maar er kan ook voor een glanzend oppervlak worden gekozen. Gelakte vloeren hebben de sterkste afwerking en zijn makkelijker in onderhoud. Toch zitten er haken en ogen aan een gelakte vloer t.o.v. aan geoliede vloer. Om de vloer te onderhouden kan je als gebruiker een geoliede vloer gemakkelijk zelf opnieuw in de olie zetten. Het lakken moet door een vakman worden gedaan. Mochten er dus vlekken komen op de gelakte vloer moet een vakman worden ingeschakeld.
Daarnaast gaat vloerverwarming niet samen met een gelakte houten vloer. De lak kan namelijk gaan barsten als de temperatuur te hoog wordt.

In vogelvlug

Het kan dat u zich in de winkel laat inspireren, maar wellicht dat u al weet wat voor soort vloer u wilt. De volgende mogelijkheden sommen het voorgaande op:

  • Wilt u een vloer die tijdloos is? - Kies dan een vloer die geolied of gelakt is
  • Wilt u een vloer die verouderd karakter heeft? - Kies dan een geborstelde, handgeschraapte of gerookte vloer.
  • Wilt u een vloer die een licht gekleurd oppervlak heeft? - Kies dan een wit geoliede of whitewash vloer.
  • Wilt u een vloer met een voelbare structuur? - Kies dan een geborstelde of handgeschraapte vloer.
  • Wilt u de houten vloer gemakkelijk zelf kunnen onderhouden? - Kies dan een geoliede vloer.
  • Wilt u de vloer zelf kunnen bewerken? - Kies dan een vloer die hooguit alleen geolied is.

Bij LaminaatOutlet vindt u een uitgebreide collectie lamelparket vloeren. Lamelparket vloeren hebben het voordeel t.o.v. massief houten vloeren dat ze mooi strak gelegd kunnen worden.

Wilt u meer weten over het onderhouden van een houten vloer? Lees dan deze blog.BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren