8 Tips: Aankoop van de nieuwe vloer, waar moet je aan denken?

13 December, 2016, in Tips - Eigenschappen jeroen

8 Tips: Aankoop van de nieuwe vloer, waar moet je aan denken?

Een voorbereid persoon telt voor twee. In het geval van het kiezen van een nieuwe vloer scheelt de voorbereiding een hoop uren zoeken. Mensen komen er bij ons in de winkel achter dat er veel meer bij komt kijken dan alleen de gewenste kleur. Vandaar dat wij eens even wat tips op een rijtje hebben gezet.

Soort


Vraag 1 moet zijn wat voor soort vloer je wilt hebben. Deze keuze kan o.a. afhangen van wat je mooi vindt, gemak, comfort, de prijs en het soort woning. Zo kan je voor een houten vloer kiezen omdat je het mooi vindt of voor een PVC vloer omdat het gemak van onderhoud groter is. Je kan kiezen voor het comfort van een kurkvloer of voor laminaat, omdat daarin vaak vloeren tegen hele scherpe tarieven te verkrijgen zijn. Misschien kies je ook wel een kurkvloer omdat je in een appartement woont en je onderburen niet tot geluidslast wilt zijn met jouw loopgeluid. Al deze opties zorgen ervoor dat je in ieder geval bepaalde soort vloeren kan afstrepen. Twijfel je nog tussen meerdere soorten vloeren. Laat je dan adviseren door deskundigen welke vloer het beste voor jou situatie toepasbaar is.

Houten vloerLaminaatPrijs en kwalitieit


Eigenlijk hangt de afweging van prijs en kwaliteit al een beetje samen met de keuze voor het soort vloer, maar ik besteed er toch even extra aandacht aan. Stel je bent de komende jaren student en je gaat op kamers wonen, dan hoef je geen dure vloer aan te schaffen. Laminaat van klasse 31 met een licht prijsje is dan prima voor jouw situatie op dat moment.
Heb je zojuist een huis gekocht waar je een vloer in wilt hebben die er over vele jaren nog mooi bij ligt? Dan moet er gekeken worden naar vloeren van meer kwaliteit. Kurkvloeren, PVC vloeren en houten vloeren zijn over het algemeen al van dusdanige kwaliteit dat ze lang meegaan, maar ook laminaatvloeren vanaf klasse 32 zijn in dit geval een goede optie. Naast kwaliteit moet er dan nog rekening mee gehouden worden dat de prijzen van PVC vloeren en houten vloeren hoger liggen dan bijvoorbeeld laminaat.
(*Lees deze blog hier voor meer informatie over kwaliteit en klasse)

Kleur


Oké, je weet wat voor soort vloer je gaat nemen en je weet ook in welke prijsklasse je zoekt. Dan is het tijd om te denken wat je mooi vindt. De keuze in kleur gaat van wit over naar naturel en verder naar zwart, met alles daar tussenin. Witte en zwarte vloeren zorgen voor een abstracte en moderne stijl. Een witte vloer past ook binnen een minimalistisch design. Met licht blanke vloeren kan je eigenlijk alle kanten op. Je kan hiermee goed spelen met de kleuren op de muren en met meubels. Wat donkere vloeren komen juist weer goed tot hun recht in kamers waar de muren en het meubilair ook een kleurtje hebben.


Minimalistisch

Patroon


Patronen verschillen erg per vloer. Houten vloeren zijn bijna altijd van eikhout, maar het kan erg verschillen per vloer hoeveel knoesten en dergelijke zichtbaar zijn. Daarnaast zijn er nog geborstelde en gelakte houten vloeren. Ook de meeste vloeren met een foto cover hebben een eikhout patroon, maar weer kan het erg verschillen hoe duidelijk de patronen zichtbaar zijn op de plank. Wat de voorkeur krijgt is compleet afhankelijk van de eigen voorkeur.


Houtstructuur

Afmeting


Elk type vloer heeft verschillende afmetingen in planken en stroken. De afmeting is best belangrijk. Zoek je bijvoorbeeld een vloer voor een kleine ruimte, dan is het niet verstandig om lange planken aan te schaffen. Lange planken zorgen voor een ruimtelijk effect en dat effect zal niet tot zijn recht komen in een kleine ruimte. Bovendien is er meer snijverlies. Smalle planken zorgen daarentegen wel voor een ruimtelijker effect in een kleine ruimte.

Wel of geen V-groef


Tussen de planken die aan elkaar bevestigd zijn heb je keuze om wel of geen zichtbare groef te hebben. Je hebt keuze uit V2; Een groef aan de lange zijden van de plank, V4; Groeven helemaal rondom de plank, of helemaal geen V-groef. Zichtbare V-groeven zorgen voor een echt plank effect en zorgen ook voor een ruimetlijk effect.

V-groef


(*Lees in deze blog meer over hoe je een ruimtelijk effect kan creëren met de vloer)

Voelbare structuur


Vloeren kunnen een vlakke of een voelbare structuur hebben. Een voelbare structuur houdt in dat je bijvoorbeeld de nerven kan voelen. Vooral bij houten vloeren is het verschil tussen een vlakke geschuurde vloer en een vloer met voelbare structuur goed "te voelen". Het effect van een voelbare structuur is dat de planken meer doorgeleefd aanvoelen. Waar kies je voor? Dat is 100% persoonlijke voorkeur.


Als je een antwoord hebt op bovenstaande tips dan heb je jezelf heel veel tijd bespaard. Er zijn namelijk duizenden vloeren en veel vloeren zijn soms tot in minimale details verschillend van elkaar. Laaste belangrijke tip:

Vergelijk


Vergelijk vloeren thuis. Vraag een staalbord van de vloeren waar je uit wil kiezen en vraag of je ze even mee naar huis kan nemen. Thuis is het licht van de lampen en van buitenaf anders dan in de winkel. Je zal merken dat je opeens een vloer wel mooi vindt waar je in de winkel aan twijfelde en juist een andere vloer minder mooi vindt wanneer je het thuis tegen de muren hebt geplaatst.
Ben je met je staalbord overtuigd? Dan staat niks je meer in de weg!


BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren