Alles over de kurkvloer

14 Oktober, 2016, in Eigenschappen - PVC jeroen

Alles over de kurkvloer

Sinds een aantal jaar is de vraag naar kurkvloeren weer flink toegenomen. Eén reden hiervooris ongetwijfeld omdat kurkvloeren nu in combinatie met een PVC toplaag worden samengesteld. Een kurkvloer brengt heel andere kwaliteiten met zich mee dan andere type vloeren. Door zijn specifieke kwaliteiten kan een kurkvloer zeker een oplossing zijn voor sommigen. In deze blog zal ik uitleggen wat de voordelen en nadelen zijn van een kurkvloer. Tegelijkertijd komen de eigenschappen van een kurkvloer naar voren.Kurk in combinatie met PVC en HDF

Om een kurkvloer te maken gaat een proces van koken, drogen en samenpersen vooraf. Hierdoor ontstaat een stevige vloer waarover gelopen kan worden, maar voor een kwalitatief goede vloer is er meer nodig dan alleen kurk. Vloeren die kurk bevatten worden vaak samengevoegd met HDF zodat een stevig kliksysteem aan de planken zit. Ook wordt er doorgaans gekozen voor een toplaag van PVC zodat het onderhoud gemakkelijker is, de nadelen die een kurkvloer heeft (deze worden hieronder genoemd) worden beperkt en ook de mogelijkheden in design groot zijn. Anderzijds worden kurk-PVC vloeren gemaakt zodat PVC vloeren ook op niet-geëgaliseerde vloeren gelegd kunnen worden.

hdf klik
HDF kliksysteem en PVC toplaag


VoordelenKurk is in verschillende opzichten anders dan andere gebruikelijke vloeren en heeft unieke eigenschappen. Sommige eigenschappen zijn t.o.v. andere vloeren vloerdelig.Milieuvriendelijk

Het mooiste voordeel van kurk is dat het gebruik ervan in producten geheel milieuvriendelijk is. De boom welke kurk aanmaakt is de kurkeik. Deze boom groeit vooral in landen rondom de Middellandse-Zee, met name in Portugal en Spanje. Om kurk te winnen wordt de boom namelijk niet gekapt, maar wordt het kurk van de boom gepeld. Kurk zit namelijk in de barst van de boom en groeit na het pellen er vanzelf weer aan. Pellen kan ongeveer maar één keer in de tien jaar en er komt geen machine aan te pas. Dat de boom dus niet gekapt wordt is niet alleen goed voor de deze boom, maar ook goed voor andere bomen. Denk er maar eens over na. Wanneer meer mensen voor een kurkproduct kiezen, worden er minder bomen gekapt voor producten die geen kurk bevatten. Daarbovenop is ook gebleken dat in het geval van vloeren tijdens het gehele proces voor het maken van het eindproduct minder energie wordt verbruikt t.o.v. het creëeren van andere soort vloeren.

Onderstaand filmpje geeft een impressie over het winnen van kurk aan kurkeiken in Portugal


 

Loopcomfort


Kurk is een vrij zacht product. Wanneer je er overheen loopt, veert het licht mee. De rug en knieën worden hierdoor minder belast. Een kurkvloer is daarom goed voor de gezondheid en vooral goed voor mensen met chronische rug- en knieklachten.Geluid


De samenstelling van kurk isoleert goed en heeft een hoge isolatiewaarde. Onder andere geluid wordt erg goed geabsorbeerd. Laat maar eens iets hards op een kurkvloer vallen en daarna op een andere vloer. Je zal merken dat het geluid bij de kurkvloer wordt opgenomen in het kurk. Ten opzichte van laminaat kan kurk tot wel 50% meer geluid reduceren.Warme voetenVan verschillende soorten vloeren is getest hoe goed het warmte vast houdt. Kurk kwam als beste uit de test. Kurkvloeren houden dus als langste de warmte van vloerverwarming vast, wat fijn voelt onder de voeten. Teveel warmte in de vloer kan echter ook nadelig zijn. Hierover zo meer.SchokbestendigNet als geluid en warmte absorbeert kurk ook schokken beter t.o.v. andere soort vloeren. Het voordeel hiervan is dat als er iets zwaars vallen op de vloer, de kans kleiner is dat er schade aan de vloer ontstaat.NadelenKurk is een natuurlijk product en reageert daarom net als een houten vloer op bepaalde invloeden zoals luchtvochtigheid, zonlicht en warmte. Omdat verschillende fabrikanten hun kurkvloeren op verschillende methodes samenstellen kan het verschillen hoe een vloer reageert. Kurkvloeren, gecombineerd met HDF en PVC reageren minder op bovengenoemde invloeden dan vloeren waarin in verhouding meer kurk voorkomt.Luchtvochtigheid en warmteKurk kan uitdrogen als de luchtvochtigheid te hoog wordt. Dit gebeurd alleen in extreme gevallen. Het gevolg van uitdroging zal zijn dat de vloer enigszins krimpt. De luchtvochtigheid daalt als de vloer in een te warme ruimte ligt. Als er constant vloerverwarming wordt uitgeoefend op de vloer kan het vochtgehalte dalen. Het gebruik van een luchtbevochtiger in de ruimte is een mogelijkheid om het gehalte op peil te houden.zonlichtNet als bij een houten vloer zal een kurkvloer verkleuren wanneer het te lang wordt blootgesteld aan zonlicht. In tegestelling tot hout dat donkerder kleurt, zal kurk lichter kleuren. Het is daarom verstandig om geregeld de indeling van meubels en tapijten te veranderen en genoeg zonwering voor de ramen te hebben.


ZonlichtZware meubels


Ondanks dat kurkvloeren schokbestendig zijn kunnen zware objecten afdrukken achter laten in de vloer. Het mooie is dat kurk zichzelf ook goed kan herstellen omdat het product rekbaar is. Dit kost wel tijd.
Bij Laminaatoutlet verkopen wij vooral kurkvloeren met een PVC toplaag. De PVC toplaag zorgt er voor dat de nadelen van kurk beperkt worden. Door een PVC toplaag zijn de vloeren in staat om zware objecten wel te kunnen dragen, heeft zonlicht vrijwel geen effect op de kleur van de vloer en kunnen vlekken gemakkelijk verwijderd worden.

Kurkvloeren en waterresistentieHet kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een glas drinken op de vloer valt. Eigenlijk geldt voor alle vloeren dat het vocht dan onmiddelijk moet worden weg gehaald, zo ook voor een kurkvloer. Tussen het kurk kan vocht blijven zitten en gaan werken. Er zijn echter kurkvloeren die waterresistent zijn, namelijk de vloeren uit de Wicanders Hydrocork collectie. Deze vloeren zijn d.m.v. van een PVC-toplaag volledig afgesloten tegen vocht, ook nadat de planken aan elkaar zijn geklikt.

Waterresistente kurkvloerHeeft een kurkvloer een ondervloer nodig?

Hierboven heb ik uitgelegd dat een kurkvloer een hoge isolatiewaarde heeft. Daarom heeft een kurkvloer niet altijd een ondervloer nodig, maar het kan wel. Bij kurkvloeren gelden dezelfde gewoontes als bij een houten vloer. Je kan de vloer zwevend leggen of vastlijmen, óf leggen op een ondervloer. De ondervloer kan één van dezelfde ondervloeren zijn als bij laminaat, maar er zijn ook ondervloeren die (deels) uit kurk bestaan en zorgen voor een nog hogere isolatie waarde.Aanbod

Kurkvloeren worden aangeboden door verschillende bekende merken. Wicanders en Hoomline brengen naar onze mening de beste kurkvloeren op de markt. Klik op onderstaande afbeelding om de collectie te bekijken.


Kurkvloeren LaminaatOutlet


Bewaren
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren