5 manieren voor een ruimtelijk effect met de vloer

19 Oktober, 2016, in Tips - Design jeroen

5 manieren voor een ruimtelijk effect met de vloer

Een vloer is meer dan alleen iets om overeen te lopen, het is een onderdeel van het design van een ruimte. Net zoals de wanden en het plafond kan een vloer een ruimte groter of kleiner laten lijken. Hoe geef je een ruimte een groter optisch effect? Hieronder 5 tips die je keuze in de winkel makkelijker moet maken.1. Lange, brede en smalle planken


Het formaat van de plank speelt een grote rol in het optische effect van een kamer. Daarmee is het formaat van de kamer leidend. Heb je een grote ruimte dan geldt dat lange planken de ruimte langer maken en brede planken de ruimte breder. Is de ruimte niet zo groot? Dan maken juist smalle planken de ruimte groter.

lange plankenlange planken

smalle planken
smalle planken

2. Groeven tussen de planken


Bij aankoop van een laminaatvloer heb je altijd de keuze om planken te kiezen die in elkaar overlopen of planken die gescheiden worden door een V-groef. De V-groef kan helemaal rondom de plank zijn, alleen aan de lange zijde of aan de kopse kant. Een V-groef heeft ook effect op de ruimte. Een V-groef rondom maakt de ruimte in zowel de lengte en breedte ruimer. Een V-groef aan de lange zijde maakt de ruimte langer en de V-goef aan de kopse kant maakt de ruimte breder.

3. Plinten


De plinten zorgen voor de afwerking van de vloer tegen de muur, maar tegelijkertijd ook voor de overgang van de vloer naar de muur. Daardoor spelen plinten ook een rol in het optische effect. Beter gezegd, de kleur van de plinten speelt een rol. Kies je voor plinten in de kleur van de muur of een andere kleur, dan zal de vloer kleiner worden. Kies je voor plinten in de kleur van de vloer, zal de vloer juist groter worden.

plinten in de kleur van de vloer
plinten in de kleur van de vloer


4. Kleuren


Met kleur kan je een grote impact geven aan het optische effect. Hiermee moet je goed rekening houden met alle kleuren in de ruimte:

  • De vloer
  • De muren
  • De achterwand
  • Het plafond


Kijk maar eens naar onderstaande afbeeldingen en wat het met het oog doet.Heb je lichte muren en plafond, maar een donkere vloer, dan verbreed je de kamer.
Heb je een donker plafond, dan houd je de kamer breed maar wordt de ruimte wel lager.Deze samenstelling van lichte vloer en plafond met donkere muren zorgt ervoor dat de ruimte hoger lijkt. De horizontale lijnen krijgen de nadruk.
In het geval dat alleen de zijwanden donker zijn, maar de achterwand, vloer en het plafond niet, dan wordt de kamer smaller in de breedte. Daarentegen wordt de kamer wel dieper en hoger.


Alleen een donkere achterwand zorgt ervoor dat de kamer korter en breder lijkt.

Als behalve het plafond, de rest van de kamer geheel donker is, komt het licht alleen van boven. Dit zal de ruimte alleen hoger maker. Ruim zal het niet ogen.
Wil je de kamer langer laten lijken, dan creëer je met een lichte vloer en een lichte achterwand als het ware een tunnel.Als alle wanden, het plafond en de vloer donker zijn wordt er vrijwel geen effect gecreërd. De kamer wordt vormloos.
Met een kamer waarin alle wanden, het plafond en de vloer licht van kleur zijn wordt het tegenovergestelde gecreërd. Er ontstaat een ruimtelijk effect. Nadelig is echter dat alléén lichte kleuren onpersoonlijk aan kan voelen, meubels krijgen dan de nadruk.
5. Legrichting


Na de koop is de legrichting van de planken altijd iets waarover vooraf nagedacht moet worden. 4 Redenen hiervoor zijn het snijverlies, de overgang naar andere ruimtes, het effect dat de legrichting zal hebben op de ruimte en de opstelling van de ramen.

In de lengte of in de breedte?

Afhankelijk van de vorm van de kamer en de positie van de ramen is het verstandig om de legrichting van de planken te bepalen. Allereerst is het belangrijk om te beslissen of je de kamer langer of breder wilt laten ogen. Als je een kamer langer wilt laten ogen dan moeten de planken in de lengte worden gelegd. Anderzijds moeten de planken in de breedte worden gelegd als je de ruimte smal vindt en deze breder wilt laten ogen. Voor een hal of de gang kan het daarom juist gewenst zijn als de planken in de breedte liggen. Vaak wordt gedacht dat de planken in de gang juist in de lengte horen te liggen. Dit is dus een misverstand. De planken in de breedte leggen in een smalle ruimte zoals de gang levert wel meer snijverlies op.
Vaak worden de planken in de richting van de ramen gelegd. Hierdoor zijn de naden tussen de planken het minst zichtbaar.

planken in de breedte
planken in de breedte

Lichtinval

lichtinval


Overige opties


Misschien heb je het al eens bij iemand gezien of afbeeldingen op het internet gezien dat planken ook schuin in de woning gelegd kunnen worden of dat de planken in een visgraatmotief of in een Hongaarse punt zijn gelegd. Als je de planken schuin zou leggen maak je de ruimte ook breder, doordat de ogen naar de verste hoeken in de kamer worden geleid.

Het motief van de visgraatmotief of een Hongaarse punt vormen een pijl. Het optisch effect van deze pijl zal het grootst zijn wanneer deze de lengte van de ruimte in wijst.


Hongaarse punt
Hongaarse punt


De keuze is aan jou


Wat wil jij creëren met de vloer? Er zijn mogelijkheden genoeg. Kijk allereerst naar de afmetingen van de kamer. Zijn deze vierkant, of rechthoekig? Ga daarna bedenken welk effect je wilt creëren. Laat je voor de zekerheid ook adviseren als je het niet helemaal weet en doe wat inspiratie op. Op Pinterest hebben wij vele mooi voorbeelden opgeslagen. Wellicht vind je hier de juiste inspiratie!BewarenBewarenBewaren