Designtip: Laminaat op de muur

13 September, 2016, in Inspiratie - Laminaat - Design jeroen

Designtip: Laminaat op de muur

Laminaat dat op de muur is bevestigd. Wellicht heb je het al eens gezien bij een ander of op het internet. Zo vaak komt het nog niet voor, terwijl er hele gave muren mee te creëren zijn. Hoog tijd dus om wat mooie voorbeelden te geven en te laten zien dat het voor de thuis klussers gewoon mogelijk is.


Voorbeelden

Er zijn tal van dessins te bedenken die je kunt toepassen:

  • Ten eerste kunnen de planken in de lengte, de breedte of overdwars bevestigd worden;
  • Hetzelfde laminaat dat op de vloer ligt kan doorgetrokken worden naar de muur. Daarmee kan nog gekozen worden om deze tot halverwege de muur te laten doorlopen en het bovenste gedeelte te verven of de hele muur met laminaat te bedekken. Het mooiste is om in dit geval ook geen plint te gebruiken;
  • Vaak worden planken met een herkenbaar patroon, een 'oud hout' patroon of witte planken gebruikt maar alles is mogelijk, zo ook tegel laminaat. Het belangrijkste is dat het past in het design van de ruimte.


Hoe bevestig je laminaat op de muur?

Rachels

Het laminaat dat aan de muur bevestigd gaat worden, wordt niet vast gemaakt aan de al bestaande wand, maar aan rachels. Het handige hiervan is dat achter het laminaat ruimte is om bekabeling weg te werken. De rachels plaats je dus eerst. De rachels bevestig je horizontaal als het laminaat verticaal geplaatst wordt en andersom. Als je het laminaat overdwars wilt plaatsen maakt het niet uit of de rachels horizontaal of vertical worden geplaatst. Gebruik plinten & profielen kit om de plank aan de muur te lijmen en boor op enkele plekken een schroef door de plank zodat de rachel stevig bevestigd zit. Plaats de rachels met een afstand van ongeveer 40cm van elkaar vandaan.De laminaat planken

Als de rachels bevestigd zijn kan het laminaat worden geplaatst. Zorg dat allereerst alle afmetingen goed zijn berekend en de planken op maat zijn gesneden. Dit kan met een laminaatsnijder of een decoupeerzaag. Begin onderaan de muur met het plaatsen van de planken. Plaats telkens eerst lijm van het plinten en profielen kit op de rachel waar de laminaatplank komt. Klik ze stuk voor stuk in elkaar. Omdat de planken gelijmd worden én aan elkaar vast zittens middels een klik systeem is het niet nodig de planken ook nog vast te schroeven. Hierdoor blijven de planken ook mooier!

Afwerking

Uiteindelijk zijn de hoeken en zijkanten nog zichtbaar. Dit is niet mooi en moet dus nog even afgewerkt worden. Dit kan makkelijk met hoeklijnprofielen. Deze zijn makkelijk te bevestigen middels de plakstrip die in het profiel zit.

Mocht er nog bekabeling achter het laminaat zitten, dan zal er ergens een opening gemaakt moeten worden. Dat kan door een boormachine te gebruiken. Boor een gaatje op de plek waar je wilt dat de kabels eruit komen.Kies het juiste laminaat

Het laminaat dat je gaat gebruiken hoeft niet te voldoen aan een bepaalde klasse, er wordt immers niet de hele dag overheen gelopen en zal dus ook bijna niet slijten. Oud hout laminaat kan een erg leuk effect geven aan de muur, maar ook zwart of wit laminaat en tegels kunnen de kamer erg mooi maken. Daarnaast is het handig om tussen de restpartijen te kijken, vaak zijn hier partijen met vintage dessins tussen te vinden.


Net als bij het bestellen van een vloer moet je weten hoeveel m² je nodig hebt en ongeveer 5% meer bestellen i.v.m. snijverlies.
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren