'Ruimtelijke' vloeren in Scandinavië

8 Augustus, 2016, in Inspiratie - Laminaat - Lamelparket - Design jeroen

'Ruimtelijke' vloeren in Scandinavië


Een duidelijk herkenbare inrichting is die afkomstig is uit de Scandinavische landen. Scandinaviërs zijn op het gebied van wonen al jaren een inspiratie voor andere Europese en Noord-Amerikaanse landen. 'Strak' staat in deze inrichting centraal. Hoe belangrijk is de vloer binnen dit design vroegen wij ons af? Ontzettend belangrijk, zo kwamen wij achter.Ruimte & natuur

Zowel in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland is gebrek aan ruimte geen issue. Buiten de steden zijn er gigantische bosgebieden waar zo nu en dan een huis te vinden is. Kenmerken die dan ook echt terugkeren in het huis zijn grote ruimtes en hout. Houten vloeren komen in Scandinavië veel voor. Een duidelijk patroon in de plank zoals dat van de esdoorn, beuk of eik is heel normaal. Daarnaast worden lange planken gebruikt voor het creeëren van een optisch effect. De planken worden in de lengte van het huis gelegd waardoor de ruimte bij wijze van spreken groter wordt.

Licht

Stel je voor, het is winter en bijna de hele dag donker buiten. De zon gaat schijnen en dat doet hij maar voor een paar uurtjes voordat hij zijn korte ronde om het noorden van de aarde alweer heeft gemaakt. Je wilt zoveel mogelijk licht opvangen binnen die paar uren. Dat moet wel de gedachtegang zijn van vele Scandinaviërs. Wat je ziet is dat veel huizen zowel lichtbruine of zelfs witte meubels en vloeren hebben. Een witte betonnen vloer is geen uitzondering en komt naast houten vloeren ook steeds vaker voor.
Het kleed

In Scandinavië is licht en strak dus enigszins de leidraad, maar is het dan niet kil? Nee, een 'warm' gevoel is ook belangrijk voor de Scandinaviërs. Dit wordt gecreeërd door de meubels of door het vloerkleed. Op de lichte vloeren is het het kleed dat de 'warme' tint aan het leefgedeelte van de woning geeft. Dit kunnen wollen kleden of kleden van koeienhuiden zijn.

Scandinavië in je eigen huis

In het algemeen hebben Nederlanders een verschillende voorkeur wat betreft inrichting dan Scandinaviërs. In Scandinavië is het interieur 'minimalistisch' en 'strak'. In Nederland is het niet erg om ongeordendheid en donkere kleuren in huis te hebben. Daarnaast is laminaat erg populair onder Nederlanders vanwege het schoonmaak gemak en het lagere prijskaartje t.o.v. houten vloeren. Gelukkig zijn er steeds meer laminaatvloeren met een v-groef te vinden waar het verschil tussen hout en laminaat bijna niet te zien is.

Een voorbeeld van laminaat met de kenmerken van hout is deze collectie van Quick-Step.     

Voor lange planken, klik hier

Voor witte vloeren, klik hier

Voor houten vloeren, klik hier

BewarenBewarenBewarenBewaren