Kurkvloeren

Kurk is een dermate uniek materiaal dat zelfs de moderne technologie niet in staat is om het te imiteren of te overtreffen. Het is dan ook geen wonder dat dit voor 100% een ecologisch natuurproduct is. De kurk wordt gewonnen zonder dat daarbij de boom beschadigd of geveld wordt. Kurk bestaat uit miljoenen kurkcellen die ieder functioneren als kleine geluid- en warmteisolatoren en absorberen druk en schok, hetgeen kurk veerkrachtig maakt. Door zijn oorspronkelijke vorm steeds aan te nemen is een kurkvloer bestand tegen zware belasting. Deze unieke eigenschappen maken de kurkvloer geluiddempend, veerkrachtig en isolerend.

De natuurlijke eigenschappen van kurk
Kurk komt van de schors van de kurkeik. Dit is een vernieuwende en duurzame bron, hetgeen ideaal aansluit op de steeds groter wordende vraag naar natuurlijke bronnen. Wanneer de kurkeik 25 à 30 jaar oud is, wordt de boom als volwassen beschouwd en wordt de schors voor het eerst verwijderd. Het verwijderingsproces van de schors wordt traditioneel handmatig uitgevoerd. Deze traditie bestaat al honderden jaren. De eik wordt niet beschadigd en de schors groeit weer volledig aan en neemt telkens na elke oogst een gladdere structuur aan. Het winnen gebeurt eens per negen jaar en een kurkeik kan een leeftijd van 150 tot 200 jaar bereiken, dit houdt in dat hij zeker twintig keer geoogst kan worden. De kurkeik is werkelijk een onuitputtelijke bron van de natuur.

Er is tot op heden nog geen vervangend materiaal gevonden voor kurk, hetgeen waarschijnlijk ook nooit zal geschieden. De structuur van kurk is te vergelijken met die van een honingraat: elke vierkante cm bestaat uit 40 miljoen cellen. Zowel de cellen als de tussenliggende ruimtes zijn gevuld met een vluchtige stof dat op lucht lijkt. Dit maakt kurk zo opmerkelijk. De unieke structuur en samenstelling van kurk staan aan de basis van de drie belangrijkste eigenschappen van kurkvloeren.


Meer dan honderd kurkvloeren


Dat vindt je alleen bij LaminaatOutlet. Bekijk ons assortiment hieronder.