Voorkom vochtschade aan de vloer

20 Januari, 2017, in Tips - Laminaat - PVC - Lamelparket jeroen

Voorkom vochtschade aan de vloer

Vocht is in alle opzichten een boosdoener in huis. Verf laat los en er kunnen schimmels gaan leven. Ook de vloer kan bij een te hoog vochtgehalte schade oplopen. Ik snap dat niemand daar op zit te wachten, vandaar dat in deze blog wordt uitgelegd welke preventiemaatregelen je kan nemen.


Wat kan er met de vloer gebeuren door vocht?


Vocht kan er voor zorgen dat de vloerdelen gaan uitzetten waardoor de vloer bol gaat staan (vaak bij de naden). Wat vocht precies doet met een vloer is ook weer afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Zo is een PVC vloer beter bestand tegen vocht dan laminaat, en laminaat weer beter bestand tegen vocht dan een houten vloer. Laat je een glas wijn vallen over een houten vloer dan wordt het een stuk lastiger om de vlek te verwijderen dan bij een laminaatvloer.

Hoe ontstaat vochtvorming?


Vocht van buitenaf kan op vele manieren het huis binnen komen, die ik hier niet allemaal ga proberen op te noemen. Belangrijk is om te weten waar vocht kan optreden. Dit is vooral in muren en onder de vloer in de kruipruimtes of in de kelder. Wanneer je merkt dat de woning last heeft van vocht is het altijd aan te raden om met een vochtbedstrijding specialist contact op te nemen.

Wat kan je zelf doen om de vloer tegen vocht te beschermen?


Er zijn ook een aantal maatregelen die de vloer extra kunnen beschermen:

Dampfolie


Gebruik een dampfolie voor onder de vloer. Een dampfolie zorgt ervoor dat vocht van onderaf de ondervloer de vloer niet kan bereiken. Een dampfolie wordt altijd als eerste gelegd. Daarna komt de ondervloer en vloer die hierop aangebracht wordt.

Geef vocht de tijd om weg te gaan

Zorg ervoor dat alle klus werkzaamheden waarbij vocht vrij komt (verfen, stuken e.d.) zijn gedaan voordat de vloer wordt gelegd. Als hier een aantal dagen tussen zit, dan krijgt het vocht dat is vrijgekomen door de werkzaamheden de tijd om de ruimte te verlaten.
Indien er in een woning stukadoorwerkzaamheden zijn geweest is het vochtgehalte in de woning dermate hoog dat het huren van een bouwdroger zeker aan te raden is. Laat deze enkele dagen dag en nacht aan staan en verwissel de waterbak met regelmaat. Je zult verrast zijn door de hoeveelheid water dat in het reservoir zit.


Ventileren is belangrijk!


Ventileren van de woning is een heel belangrijk aspect en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het zorgt ervoor dat vocht de woning kan verlaten. Woon je in een woning op de begane grond? Check dan ieder jaar of de ventilatieroosters in de voor en achterpui schoon zijn.


Ruim water snel op


Soms komt er wel eens wat water op de grond door bijvoorbeeld een omgevallen glas. Het is belangrijk om dit gelijk op te ruimen. Zo krijgt het niet de tijd om schade aan te richten. Wanneer water direct wordt opgeruimd hoef je je geen zorgen te maken. Laminaat en PVC vloeren zijn sterk genoeg om hier tegen te kunnen.


Dweil niet met een natte dweil


Knijp tijdens het dweilen de dweil stevig uit voordat het over de vloer gaat. Een te natte dweil kan ervoor zorgen dat de vloer te veel vocht opneemt. Het is een fabel dat nat dweilen de vloer schoner maakt, belangrijker is regelmatig te dweilen.


Zorg voor de juiste luchtvochtigheid


Zorg voor de juiste luchtvochtigheidsgraad. Een te droge ruimte heeft namelijk ook een negatieve werking op een vloer. Zo kan de vloer gaan kraken wanneer de luchtvochtigheidsgraad te laag is en kan een houten vloer gaan scheuren. Zorg dus voor een juiste vochtigheidsgraad. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt voor houten vloeren tussen de 40% en 65% (*bron: solidfloor.nl) en tussen de 50% - 60% voor laminaat en PVC vloeren (*bron: quick-step.nl).
Je kan de luchtvochtigheid meten met een hygrometer.


En wat als je al weet dat er sowieso vocht op de vloer komt?

Het kan natuurlijk zijn dat je van tevoren al weet dat er water over de vloer zal komen. Het kan ook zijn dat je jouw woning wilt verhuren en je vloer extra wilt beschermen. Dan kan je ook nog kiezen voor een vloer die een extra beschermlaag heeft tegen vocht (van boven, er zijn geen vloeren die beschermd zijn tegen vocht dat onder een vloer kan vormen). Er zijn enkele collecties waar een beschermende vochtwerende laag over de plank zit en waarvan de naden tussen de planken vrijwel geen vocht toelaten. Deze waterresistente vloeren vindt je op deze pagina.