Plinten. Hoe gebruik je ze?

10 Mei, 2017, in Eigenschappen jeroen

Plinten. Hoe gebruik je ze?

De plint. Vaak onderschat omdat het enkel als vloerafwerking wordt gezien. Een plint kan echter voor leuke effecten zorgen. Niet alleen zijn er plinten die de ruimte groter kunnen laten ogen maar er zijn ook plinten die een bepaalde uitstraling aan de ruimte geven.

Waar dient de plint voor?

Een vloer zonder plint is als een jas zonder rits. De plint is noodzakelijk om een vloer aan de randen mooi af te werken, anders blijft de vloer open tegen de muur. Je mag een vloer namelijk nooit direct tegen de muur leggen. Door de jaargetijden heen reageert een vloer door uiteen te zetten of te krimpen. Dit gebeurd bij laminaatvloeren, PVC vloeren, houten vloeren en kurkvloeren.
De plint is dus geboren als praktische oplossing, maar ondertussen is het meer dan dat. De plint wordt hedendaags voor meer functies gebruikt:

  • Als verlengstuk van de muur
  • Als verlengstuk van de vloer
  • Als sier item
  • Als bescherming van de muur
De plint kan dus als meer dan alleen een afwerking gebruikt worden. Hier ga ik in de volgende paragrafen verder op in.

Wat voor soort plinten zijn er?


Afhankelijk van de voorkeur en de situatie in de woning zijn er vele soorten plinten. Afhankelijk van de voorkeur kan er gekozen worden tussen deklijsten (ook wel plakplinten of afwerklijsten genoemd) en hoge plinten (ook wel staande - of sierplinten genoemd). Tussen staande plinten kan er gekozen worden uit witte plinten met vele verschillende soorten afwerkingen, plinten in dezelfde kleur als de vloer, plinten van rvs of aluminium en plinten met tekeningen erop.

Deklijst

Staande plint



Renovatieplinten en flexibele plinten

De situatie in de woning speelt ook mee in de keuze van de plint. Regelmatig komt het voor dat woningen al zijn voorzien van een plint. Renovatieplinten worden dan gebruikt om over de bestaande plint heen te zetten. Het kan ook voorkomen dat muren niet recht zijn. Een flexibele plint biedt dan oplossing.

Flexibele plint

Renovatieplint


Deklijsten zijn vrijwel altijd van hout. De deklijst krijgt zijn kleur door een dunne folie dat om de plint heen zit. Hierdoor zijn er deklijsten in vele soorten kleuren, waardoor er altijd een bijpassend deklijst bij elke vloer is. Hoge plinten zijn doorgaans van mdf. Er kan echter ook gekozen worden voor hardhouten - of meranti plinten. Deze oplossing komt niet zoveel voor omdat mdf goedkoper is.

Wat voor effecten creërt een plint?


Een plint kan ervoor zorgen dat de ruimte groter oogt. Hiervoor neem je een hoge plint in dezelfde kleur als de vloer. De vloer wordt dan als het ware verlengd.
Een staande plint daarentegen zorgt ervoor dat de kamer optisch hoger oogt. Afhankelijk van de afwerking zorgen andere staande (witte) plinten voor verschillende uitstralingen. Zo creërt een plint met een romantische afwerking voor een klassieke uitstraling. Anderzijds zijn er ook moderne plinten voor een wat 'stoerder' effect en plinten die een speels effect ceëren.

Hoe bevestig je een plint?


Plinten kunnen op meerdere manieren bevestigd worden. Deklijsten worden voornamelijk bevestigd middels een plakstrip onder de plint. Indien er geen plakstrip onder zit is het gebruikelijk dat de deklijst wordt bevestigd met spijkers of schroefjes.
Ook de hoge plinten kunnen worden geschroefd. De meest gebruikelijke manier is echter om de plint tegen de wand vast te kitten. Er zijn kitsoorten bij LaminaatOutlet verkrijgbaar die de plinten stevig bevestigen en die ook makkelijk van de muur zijn te verwijderen wanneer de plint wordt verwijderd. De beste manier om de plint te bevestigen met kit is door dotjes verspreid over een lengte van +/- 20 cm te spuiten. Het is belangrijk om de plinten die in de hoeken komen eerst in verstek te zagen met een afkort zaag. Hiermee kan je de plinten op 45º graden zagen zodat de twee uiteindes in de hoek mooi tegen elkaar aan worden bevestigd.

Zagen van plinten

Struikelblok met het bevestigen van plinten


Wij zien heel vaak dat er na het bevestigen van de plint op bepaalde plekken kleine groefjes tussen de muur en de plint zijn. Dit komt omdat de muur dan niet helemaal volledig recht is. Vroeger bestond de waterpas nog niet, daardoor zijn hele oude huizen nooit recht. Helaas zijn nieuwbouw huizen ook geen garantie voor rechte muren.
Er is gelukkig een oplossing. De afdichtkit. Hiermee kit je de kleine groefjes dicht. Met de afdichtkit kan je ook de spleetjes die zichtbaar zijn tussen twee plinten ook afdichten.

Wat zijn de afmetingen van een plint?


De lengte van een plint is doorgaans 2,40 m. Dit geldt voor deklijsten en hoge plinten. Na 2,40 m. is een lengte van 2 of 4,80 m. ook een veel voorkomende afmeting. De dikte van deklijsten is doorgaans 2-3 mm. De dikte van staande plinten verschilt tussen 12, 15, 18 en 22 mm.

Afhalen of laten bezorgen?


Een bundel plinten weegt al gauw 20kg. In combinatie met de lengte van 2,40 is het niet het meest ideale product om even in de auto te zetten. Daarom bieden wij ook een gemakkelijke bezorgservice op onze plinten aan. Binnen een dag bezorgen is in de praktijk bijna onmogelijk. Heeft u een plint direct nodig. Dan is het toch goed om even in de winkel te kijken. We hebben namelijk meer dan 100 deklijsten op voorraad. Daarnaast zijn ook deze staande plinten zo mee te nemen.

Maar dat is nog niet alles!


Je kan met plinten ook een beetje spelen. Zo kan je plinten met tekeningen nemen die erg leuk zijn voor kinderen of je kan zelf je creativiteit erop los laten.

decor plint


Muizenhuisje


BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren