Krassen op de vloer. Dat is zonde! 7 manieren om krasjes te voorkomen

12 Oktober, 2016, in Tips - Laminaat - PVC - Lamelparket jeroen

Krassen op de vloer. Dat is zonde! 7 manieren om krasjes te voorkomen

De eerste kras op je nieuwe vloer is een altijd een 'ergenisje'. Niks aan te doen denk je misschien later, krassen komen er toch wel en je wilt niet iedereen die over de vloer komt voorzien van een schrift met huisregelementen. Toch kunnen een hoop krassen voorkomen worden. Handig dus om onderstaande tips even door te lezen.


Welke vloeren zijn goed bestand tegen krassen?


Er zijn vele soorten vloeren. In grote lijnen zijn dat laminaat vloeren, vloeren met een houten toplaag of een toplaag van vinyl. Laten we beginnen met het sorteren van welke soort vloeren beter bestand zijn tegen krassen dan de ander. Daarmee is de eerste kras al voorkomen bij de keuze van de vloer! Op het gebied van krasbestendigheid zijn PVC en vinyl vloeren het best bestand en vloeren met een houten toplaag het minst goed bestand tegen krassen. Dit wil niet zeggen dat vloeren met een houten toplaag makkelijk krassen krijgen. Integendeel, bij goed onderhoud is de kans op krassen nog steeds heel klein. Een laminaatvloer is door de harde toplaag bestaande uit meerdere compontenten goed bestand tegen krassen.

Hoe voorkom je krassen?


Nadat je een vloer hebt gekozen wil je hem krasvrij houden. Volgende middelen kan je gebruiken ter preventie:

  1. De vloer onderhouden. Dit valt eigenlijk niet onder de categorie preventies die je zou kunnen nemen, maar die je moet nemen, zeker in het geval van een houten vloer. Vloeren moeten goed onderhouden worden. Denk daarbij vooral aan vegen, stofzuigen en dweilen. Hardnekkige stofdeeltjes of zand kunnen wel eens krassen veroorzaken. Zand kan makkelijk in huis komen als je geregeld naar het strand gaat, als je de hond hebt uitgelaten of door kinderen die net buiten hebben gespeeld. Een goede deurmat houdt een hoop zand buiten de deur.
    Een houten vloer moet ook geolied worden. Daarmee houdt je ook vuiltjes uit je houten vloer. Daarom wordt aanbevolen eenmaal per jaar de vloer in de olie te zetten. Hoe je dat moet doen lees je hier.
  2. Til meubels op i.p.v. ze te verschuiven. Stof heeft de nare eigenschap zich te vestigen op meubels.. Stof krijgt het ook voor elkaar om zich te vestigen aan de onderkant van meubels. Ga je kasten, stoelen, tafels, etc. verplaatsen? Zorg dan dat je het optilt. Let hierbij op je rug zodat er niet nog veel ergere narigheden dan krassen ontstaan. Tillen is ook niet altijd de oplossing. Daarom zijn er evengoed manieren om de meubels veilig te schuiven.
  3. Gebruik viltglijders. Viltglijders zijn de kleine onderzetters. die je kan plaatsen onder meubels én zelfs (schijnbaar) onder je huisdier! Viltglijders zijn er in verschillende materialen en kunnen bevestigd worden door ze te plakken of door ze vast te boren (niet geschikt bij huisdieren).

    .dierenpootbescherming

  4. Gebruik stoelen of tafels op wieltjes (van rubber). Rollen is niet alleen altijd beter dan schuiven. Het is ook nog eens heel gemakkelijk en maakt minder lawaai. Wieltjes zorgen echter niet altijd voor minder krassen. De plastic wieltjes die onder bureaustoelen zitten veroorzaken over het algemeen veel krassen.
  5. Gebruik een kleed. Hierover hoeft weinig uitgelegd te worden. De vloer onder het kleed is in ieder geval buiten gevaar voor krassen. Kleden horen ook nog eens eeuwenlang al in het design van een ruimte. Nog een tip: Heb je een krasje op je vloer? Leg het kleed eroverheen.
  6. Zet je naaldhakken bij de voordeur. ..En laat binnenkomers hun naaldhakken bij de voordeur uit doen! Dunne hakken, alsmede metalen hakken kunnen krassen veroorzaken. Wordt kerst dit jaar in jullie nieuwe woning gevierd, dan is het niet onverstandig om bij de gasten even het soort schoen te controleren.
  7. Let op schoenen met leren zolen! Het is niet de meest voor de hand liggende boosdoener. Het is niet het leer zelf dat krassen veroorzaakt maar het stof of zand in combinatie met leer. Een schoenzool neemt deze deeltjes vaak op in de zool. Leer daarentegen krast deze onderdeeltjes uit.

Voorzorgsmaatregelen is de sleutel


Wat uit bovenstaande op te maken valt is dat je eigenlijk zoveel mogelijk moet doen om het risico te beperken, want in ieder huis komt voor dat er stof wordt gevormd, meubels worden verplaatst en bezoekers het huis in komen. Voorzorgsmaatregelen beperken de kans op krassen en kosten niet veel moeite!

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren